Nieuwsberichten
afstudeeropdracht UMC Utrecht
29-04-2015 13:39
STAGE/AFSTUDEEROPDRACHT ONE MINUTE WONDER
Van concept naar prototype!


Inleiding
Onbegrensd Leren is een programma van het Universitair Medisch Centrum Utrecht dat tot doel heeft om in 2016 een opleidingsstructuur te hebben waarin iedere student of medewerker overal en altijd toegang heeft tot digitale bronnen, communicatiemiddelen en instrumenten voor feedback en beoordeling.

Onderwijstechnologie is een verzamelnaam voor een groot aantal onderwijs gerelateerde ICT tools. Het programma Onbegrensd Leren heeft zes projectlijnen: e-modules, e-simulaties, e-lectures, e-assessment, videoreflectie en innovatie.

Binnen de projectlijn Innovatie is ruimte voor verkenning en analyse van trends en ontwikkelingen op het raakvlak van innovatie en onderwijstechnologie.

One Minute Wonder
Het idee voor One Minute Wonder (OMW) komt van origine uit het Queen Alexandra Hospital in Portsmouth, waar het sinds 2010 op de Emergency Department wordt toegepast om het eigen personeel snel en gemakkelijk op de hoogte te houden van diverse onderwerpen die direct relateren aan hun dagelijkse werkzaamheden, zoals klinische onderwerpen en veiligheidsvoorschriften.

Het concept van OMW kan ook voor het UMC Utrecht waardevol zijn, zowel voor de student als medisch specialist; te denken valt aan een (onderwijs)display waarop informatie wordt getoond die binnen een minuut kan worden eigen gemaakt. De borden zijn opgesteld in de organisatie op plekken waar de gebruikers geregeld komen en ‘loze tijd’ kunnen ervaren, zoals bij de kopieermachine, de koffiecorner/kantine of tijdens het werken met medische apparatuur dat enige tijd in beslag neemt.

Het concept van ONW wordt in het Queen Alexandra Hospital in analoge vorm aangeboden maar is echter ook naar een digitale vorm te vertalen, zoals een monitor, touchscreen, tablet of smartphone. Ook de inhoud kan vormgegeven worden door middel van een website, e-module of applicatie, waarbij de interactie kan variëren van statisch (het overbrengen van informatie) naar meer interactief (bijvoorbeeld door quizvragen, zelftoetsen, etc.).

Opdracht
De opdracht is erop gericht te inventariseren welke vormen mogelijk zijn voor een digitaal OMW en wat hier de voor- en nadelen van zijn. De inventarisatie stelt als centrale vraag: wat zijn de mogelijkheden van digitale One Minute Wonders voor het UMC Utrecht?
De afstudeerder ontwikkelt een aantal concepten die aansluiten bij de informatie- en leerbehoefte van de student en medisch specialist. Op basis van een concept wordt een prototype ontwikkeld dat geschikt is om gebruikerstesten uit te voeren.

Wie zoeken wij?
Je studeert op hbo- of op universitair niveau (studie CMD of Onderwijskunde).
Je bent leergierig en gaat een uitdaging niet uit de weg.
Je stelt plannen op en denkt na over middelen en beheersbaarheid.
Je doet gebruikersonderzoek naar behoeften en (technische) mogelijkheden.
Naast planmatig werken ben je ook een ‘out of the box’ denker en kun je vanuit de opdracht meerdere concepten ontwikkelen.
Je vertaalt concepten in ontwerpen, zowel grafisch, functioneel als technisch.
Je ontwikkelt (eventueel met hulp van een programmeur van het programma Onbegrensd leren) een prototype dat de werking van het concept toont.
Je stelt gebruikerstesten op en deelt de resultaten via presentaties en of via de website van het programma.

Wat bieden wij?
Je loopt stage bij het programma Onbegrensd leren. Periode in overleg.
Je wordt gecoacht door de projectleider Innovatie; zij is sparringpartner voor zowel de inhoudelijke- als projectmatige kant.
Je ontvangt een stagevergoeding.
Je krijgt de mogelijkheid om met professionals samen te werken zoals onderwijskundigen, vormgevers, programmeurs en de projectleiders van de verschillende projecten.
Heb je interesse en wil je verder praten over deze opdracht? (Ook als je geen studie CMD of Onderwijskunde doet maar wel geïnteresseerd bent) Neem dan contact op met Michèle Gerbrands (projectleider Innovatie):

m.c.gerbrands@umcutrecht.nl

06 34 86 50 25
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS