Nieuwsberichten
Mededeling over een kleine, maar belangrijke verandering in het profiel van CMD
15-11-2012 23:14
De trouwe lezers van het studentenstatuut of het competentieboekje van CMD, hebben het allang opgemerkt: er is iets veranderd in het profiel van CMD. Om precies te zijn is er iets in de major van CMD veranderd.

Het gaat om het volgende: zoals jullie allemaal weten, moet elke CMD-student in de propedeuse 60 EC op basisniveau halen voor een vaste set competenties. Haal je dat, dan heb je je propedeuse gehaald. De propedeuse maakt deel uit van die zgn. CMD-major. Ook onderdeel van de major zijn de verplichte competenties in de postpropedeuse en de specifieke competenties voor stage en afstuderen die op een vastgesteld niveau verplicht zijn voor iedere CMD’er. Alle facultatieve competenties (keuzecompetenties) behoren tot de feitelijke minor van CMD.

Tot vorig studiejaar was het zo dat elke CMD’er in de postpropedeuse (buiten stage en afstuderen) in elk geval alle tien competenties een keer voor 3 EC op gevorderd niveau moest halen èn verplicht twee competenties naar keuze voor samen 6 EC op expert niveau. In dit laatste stuk is er iets veranderd.

Het is nog steeds zo dat iedere student in de postpropedeuse in elk geval een keer alle tien competenties voor 3 EC op gevorderd niveau moet halen, maar met ingang van dit studiejaar 2012/2013, moeten alle studenten die behoren tot cohort 2011 en later, ook verplicht de competentie Research & Innovation op EXPERT niveau voor 3 EC halen. De tweede verplichte competentie op expert niveau voor 3 EC mag je nog wel zelf kiezen.

CMD heeft deze aanpassing doorgevoerd om enerzijds de student beter voor te bereiden op het afstuderen en anderzijds de kwaliteit van het afstuderen te verhogen. De praktijk heeft ons geleerd dat studenten die met afstuderen aanvingen over het algemeen voor het eerst geconfronteerd werden met de competentie Research & Innovation op expert niveau in combinatie met het alleen werken aan die competentie in plaats van in een projectgroep. Dat leverde veel frustratie (bij de student en de begeleidende docenten) en vertraging op. We denken deze problemen deels te ondervangen, door de student in de postpropedeuse naast de verplichting om in elk geval een keer voor 3 EC op gevorderd niveau aan R&I te laten werken, ook R&I een keer vóór het afstuderen op expert niveau te laten halen.

Deze maatregel geldt niet voor studenten van cohort 2010 of eerder, maar aangezien wij ook hen een goede voorbereiding op het afstuderen toewensen, willen wij hen wel adviseren om voor het afstuderen een keer de competentie Research & Innovation op expert niveau op te nemen tijdens een geschikt project in een van de minors.

Dit besluit is met instemming van het hele docententeam van CMD, de examencommissie en de opleidingscommissie vastgesteld en is opgenomen in het studentenstatuut.
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS