Nieuwsberichten
Creatief met schimmels bij !nspiratielab
03-12-2012 09:39
Woensdag 5 december komt onze eigen man met de baard (docent Sjef Smeets) bij !nspiratielab: Creatief met schimmels, om 12 uur (tot hooguit 13.00 uur) in het theater. Iedereen welkom!

Creatief met Schimmels? En dat op 5 december? Wie is er nu creatief met schimmels op 5 december? Ga nu gauw 't dak op! En dat is nu precies de bedoeling, samen 't dak op & verder kijken dan onze neus lang is. Verder kijken ook dan ons hoofd lijkt toe te staan. Sjef heeft van zichzelf al 'n beetje 'n ongewoon hoofd (en nee, hij bedoelt niet al dat haar), waar je best leuk mee kunt spelen. Het geeft je de mogelijkheid om de wereld op andere manieren te bekijken en dat kan heel handig zijn als ontwerper, bedenker, maker, uitvinder, etcetera. Maakt ook niet uit of je vormgever of programmeur bent of zelfs wetenschapper of chirurg: creativiteit is voor iedereen belangrijk, in elk beroep. Ook een programmeur die creatieve oplossingen voor bv. een database weet te verzinnen is extra waardevol.

Het aardige is dat iedereen op allerlei manieren kan kijken. Laten me je even meenemen met ee voorbeeld: afwijkingen.
Als iemand een afwijking heeft geldt die persoon meestal als 'eigenaardig'. Een stel afwijkingen bij elkaar en je hebt het al snel over een 'freak'. Ja, toch?

Laten we dat eens nader bekijken. Iedereen hier bij CMD en op de hele NHL, zit op het HBO, hetzij als student, hetzij als docent. HBO-niveau is een afwijking (nee, helemaal geen vervelende afwijking, maar de meeste mensen hebben dat niveau nu eenmaal niet, DUS is het een afwijking).
Sommigen kunnen bv. goed programmeren, maar dat is om dezelfde reden een afwijking (de meeste mensen kunnen dat niet). Geldt trouwens ook voor grafisch ontwerpen (kijk maar 'ns rond hoe populair Comic Sans is onder amateurs).
Zelf ben ik o.a. gedeeltelijk kleurenblind: weer een afwijking. Volgens mij kom ik op die manier al aardig in de buurt van 'freak', en dan heb ik 't nog niet over 't feit dat ik 'n afwijking in m'n longen heb, dat ik 5 jaar blind ben geweest en dat m'n favoriete sport lange afstand wandelen is... 'n Echte freak, lijkt mij zo.

Oh, je hebt bij jezelf ook nog 'n paar afwijkingen ontdekt? Grappig! Betekent dat nu dat jij óók 'n freak bent? Als je daar zo even over nadenkt bestaat het merendeel van de mensen dus eigenlijk uit freaks! Dan is het eigenlijk eerder een afwijking om géén freak te zijn! (hmm, je bent pas ècht 'n freak als je géén freak bent?)
Zoals ik al zei, als je op een wat andere manier naar de wereld kijkt, krijg je ineens een wereld aan mogelijkheden!

We beginnen met het spelen met taal (ook handig als je nog 'n rijmpje bij 'n surprise nodig hebt). Schimmels durf ik je niet te beloven, tenminste geen vierbenige, maar misschien dat er liefhebbers van Franse kaas komen. Je weet maar nooit.

En waar we uitkomen? Tja, wie zal het zeggen? Heel eenvoudig: jij dus!
Tot woensdag!

Groetsjef
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS